mandag 18. februar 2008

Dag 2 Olivenplantedagen



En lang natts søvn gjorde godt for olivenplanterne. Frokost kl. 08.00 er jo luksus.
Formiddagen skulle brukes til planting av oliventrær. Vi ble hentet av Baha og hans NL ”kollega” Kristel, kl. 08.30. 65 trær + hakker og krafser hadde vi med oss i taxien ut på Betlehemsmarkene.
2 bønder tok i mot og ønsket oss velkommen med arabisk kaffe. Sterk og søt.
Plantingen gikk fint og et jorde FULLT av stein fikk nye trær for nye 1000 år, minst. Det føltes som en erklæring fra meg om at jeg ønsker palestinerne lykke til de neste 1000 år. Det er av stor betydning at jordene dyrkes. Det betyr at israelske myndigheter ikke kan bruke ”tre års regelen” om at mark som ikke dyrkes kan ekspropieres. Bøndene virket oppriktig glad for ”hjelpen”. Jeg følte vår hjelp hadde stor symbolsk verdi.
Så gikk turen til sentrum av Betlehem for lønsj. Nydelig palestinsk måltid helt uten kjøtt er godt! Kikerter og bønner burde fått en renssanse i Norge også…
Etter lønsj gikk turen til YMCA kontoret for litt orientering om arbeidet. De er svært takknemlig for Y`Global som partner og veldig fornøyd med Maria som GO C Y`er!
Så gikk turen til BADIL. De organiserer palestinske flyktninger. Vi fikk en grundig orientering om dette av Catherin som var canadisk. Man regner at det er ca. 10 mill. palestinske flyktinger i verden. Hassan som jobbet for BADIL, bodde i flyktingeleiren Dheisha og orienterte om et program for ungdom 14-16 år.
Så gikk turen til flyktingeleiren Dheisha. Der ble vi møtt av mannen med den største barten vi har sett…..

Dette tok oppmerksomheten litt vekk fra foredraget…. Han var koordinator for leiren som huser 12.000 flyktinger. Hans assistent guidet oss rundt i leiren. Leiren er ca. 1 kvadratkilometer og huser altså 12.000 mennekser…. Vi så ikke så mange mennesker. Grunnen var nok at vind, regn og haggel satt inn for fullt.
Så bar det tilbake til hotellet, få på tørre klær, spise middag og deretter på internettcafe. Sjokoladekake og kaffe fikk fram koselyder hos Mari, men også vi andre koste oss veldig. I morgen er planen checkpointpassering 04.30 og deretter hele dagen i Jerusalem. Det er meldt SNØ, så planene må muligens endres. Mer enn 0 cm. snø fører til total stopp av alt. Skoler og arbeidsplasser stenger. Ingen ferdes på veiene osv. Time will show. Vi står altså i fare for å ikke stå opp kl. 04.00 men i stedet 08.00. Nå føles det greit………
Terje

3 kommentarer:

Anonym sa...

Artig å følge med hvordan du har det. Nå som vi har "linken" skal vi følge med deg på ferden. Lykke til med resten av uken. Hilsen søs

Anonym sa...

Hei, Terje. Vi er stolte av at du gjør et så viktig arbeid. Ser fram til bilder og historier fra turen din. Hilsen Lise og oss i Hoeggen

Einar sa...

Hei alle sammen!
Jeg visste faktisk ikke om 3 års regelen! til tross for at jeg har mottatt masse info om oliventrekampanjen tidligere og følger med på konflikten. Ser frem til å lære enda mer gjennom bloggen deres!

Keep up the good work!
-Einar