torsdag 21. februar 2008

Til Hebron på glattisen


Tidlig opp i dag. Avriese 06.00 med servis (maxitaxi) til Hebron. En klar, kald morgen, med is på veiene her og der. Hovedveien var stengt pga is i dag tror vi...... Soldatene ved veisperringen er ikke så veldig informasjonsgivende.. Sjåføren fant noen "krøtterstier" som ble brukt for å komme fram. Vi kom vel fram til Hebron og møtte Cecilie fra EAPPI (ledsager). Hun tok oss gjennom et checkpoint til en palestinsk skole. Skolen ligger på andre siden av veien ift. en bosetterblokk med israelere og en skole for jødiske barn. Det har vært episoder der de palestinske barna har blitt trakasert av bosetterne på på vei til og fra skolen. Ledsagernes oppdrag er å prøve å hindre slike episoder med sitt nærvær, og rapportere dersom det skjer noe. Dette var en stille morgen. Heldigvis ingen ubehaglige episoder. Barna smilte og hilste på oss rare utlendingene som stod der. Lærerne var også tydelig positive til nærværet. Når alle barna hadde passert, ble vi invitert til rektors kontor. En flott dame, som tydelig var en god leder for skolen. Hun var i dialog med israelsk politi, og hadde bl.a fått til at det stod en politibilpatrulje utenfor skolen nesten hver morgen.
Hebron er den største byen i Palestina med 210.000 innbyggere. De fleste bor i område H1.
Her er det kun palestinere som bor. Områdeinndelingen ble til under osloavtalen.
Videre gikk turen inn i ”område H2”, der det bor 40.000 palestinere og 400 bosettere. 2000 soldater + politi, er inne i området for å beskytte….. Deler av området er totalt avstengt for palestinere. Der ligger byen øde. Følelsen av spøkelsesby er påtagende.
Etter opp til flere passkontroller, enda flere metaldetektorer og gjennomgang av sekkene våre (men mulitoolen min fant de ikke….) entret vi Ibrahimi (Abraham) moskeen. Damene måtte iføre seg ”munkekapper”. Vi tok av oss på bena og steg inn i helligdommen, barbeint på persiske tepper. Mitt første moskèbesøk. Helligdommen er delt i to. Med lettvegg midt på. Den andre delen er jødenes synagoge. Jeg følte et lite snev av å kunne dele på noe…..
Vi besøkte også synagogen. Den var tydelig under renovering og ganske ”sjæbbi”. En ”rabbi” tror jeg – vet ikke men han ville i alle fall undervise oss litt i sin religion. Vi fikk historien om Abraham og hans sønner osv osv osv. Å han understreket til slutt ”we dont hate christians”… Mitt første synagogebesøk.
Vi tok turen gjennom markedssområdet før vi gikk tilbake til skolen for å være der når barna skulle hjem. Også det gikk fint, uten noen konflikter. Mens vi stod på høyden ved skolen, observerte vi en SIVIL bosetter som var ute med en gruppe for omvisning på den jødiske skolen. Han bar våpen tydelig hengende over skuldra……… For å beskytte seg mot fienedene selvfølgelig. Til og med de palestinske barna er tydeligvis en trussel for han.
Så ble det lønsj, før vi reiste fra Hebron tilbake til Betlehem for å nyte 5 TIMERS FRITID.

TEATERKVELD:

Ingen kommentarer: